De cand a inceput proiectul “Brânzeturi cum se...cuVin” tot incercam sa gasim cuvantul potrivit pentru tipul de degustare pe care il
facem... branza si vin sau... vin si branza. In cele din urma, cea mai buna
explicatie este cea data de prof. univ. Nicolae
Giugea – vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania:
la inceput asociem branza cu vinul, apoi le alaturam si in cele din urma le
imperechem.
18 februarie a fost o zi foarte potrivita pentru inca o degustare
organizata de Asociatia Blogerilor
Olteni si dictionarculinar.ro
deoarece a coincis cu “Ziua internationala a bautorilor de vin”. Gazda buna ne-a
fost din nou Restaurantul Rex.
Despre aceasta degustare nu voi povesti foarte mult.... Mi-ar fi cam greu
tinand cont de faptul ca vinurile de la Vanju Mare sunt preferatele mele
dintotdeauna. Stiti cum se spune... daca ai prea mult de povestit, mai bine nu
spui nimic. Ei, nici chiar asa... A fost o seara deosebita, petrecuta intr-o
companie pe masura.
Si, mai presus de toate, m-am indragostit din nou de Printul Vlad... de data asta de Feteasca Regala
si nu de Cabernetul Sauvignon care m-a
cucerit de multa vreme.
Un alt motiv pentru care nu vreau sa vorbesc prea mult despre acest
eveniment este branza de la Delaco. La fiecare degustare mai
descopar ceva... un nou gust... un nou sortiment. Si continui sa raman FanBranza.
De cativa ani incerc sa aflu care sunt cele 5 Motive pentru care imi plac vinurile de la Vanju Mare. N-am aflat
nici macar dupa ce Mariana Garnita
(directorul de marketing al firmei Vie-Vin Vanju Mare) si Mirela Gheorghe (oenologul firmei), ne-au spus povestea acestor
vinuri extraordinare. Sa fie vechimea podgoriei... de la 1610... sa fie numele
ei original, Orevita - “O rea viţă!”... sau oamenii acelor locuri care iubesc
atat de mult vinul... sau poate priceperea celor care creeaza aceste licori...
Ramane in continuare un mister pentru mine. Si poate e mai bine asa. Acest
secret sigur ii va face si pe alti sa incerce sa-l descopere odata cu vinurile
de la Vanju Mare.
Ca de fiecare data, am avut din nou 5 asocieri-alaturari-imperecheri:
1. Minie Brie / Sauvignon Blanc
2. Brie au bleu / Tamaioasa Romaneasca
3. Emmentaler / Rose
4. Cascaval afumat / Merlot
5. Danish blue / Feteasca neagra
Numarul 4 a fost favoritul meu:
un Merlot, alaturi de un cascaval afumat. Un vin rosu-rubiniu, echilibrat si
corpolent, cu arome de zmeura si mure, cu note elegante, fine de fructe
confiate, nu putea fi mai bine “imperecheat” decat cu un cascaval afumat. Ce-mi place cel mai mult la acest cascaval afumat este ca il
mananc cu placere deoarece nu se simte foarte puternic afumatura... Dar se
simte aroma fina de lapte, ceea ce-l face foarte placut. In plus, modul de
preparare il face usor digerabil.
Nu pot sa inchei fara sa va prezint Feteasca
Regala a Printului Vlad.
La el se simte parca bobul de strugure... aromele de prune negre bine
coapte si fructele negre de padure, combinate cu nuante de condiment,
echilibrate de taninurile fine. Un vin elegant, fin, catifelat, dar in acelasi timp
corpolent. Buchetul intens, inconfundabil de Feteasca Neagra veritabila, se
dezvolta in urma invechirii in sticla.
La final, va provoc pe voi sa descoperiti care sunt cele 5Motive pentru
care trebuie sa va indragostiti de vinurile de la Vanju Mare si de branzeturile
de la Delaco.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu