duminică, 3 decembrie 2017

La pas prin Balcic


Unii oameni prefera sa viziteze anumite locuri doar daca este sezon. Pentru altii insa, vremea nu conteaza. Asa sunt si eu. Indiferent daca este vorba de o calatorie planificata sau nu, de afaceri sau de placere, incerc sa profit de orice clipa pentru a descoperi ceva nou sau pentru a revedea locuri cunoscute. Vremea n-a fost niciodata un impediment. Si, nu uitati, fiecare loc are frumusetea lui indiferent de anotimp. Important e sa stii s-o descoperi.
Foto: Wikipedia
Drumul catre Balcic
Sunt mai multe variante de a se ajunge la Balcic, in functie de zona tarii de unde plecati:
- Se poate trece granita pe la Calafat-Vidin, apoi se urmeaza E79 pana in apropiere de Montana, de unde se continua catre Pleven-Sumen-Varna-Balcic, 590 km.
- Se mai poate iesi din tara si pe la Bechet, dar dezavantajul este ca se trece cu bacul si exista riscul sa asteptati mult timp.
- Daca plecati din centrul tarii, se poate trece granita pe la Giurgiu-Ruse, apoi se urmeaza E70 catre Razgrad-Sumen-Varna-Balcic, in total 250 km
- O alta varianta este punctul de frontiera Calarasi-Silistra si apoi se merge spre Dobrich-Balcic, 140 km
- Cei mai multi folosesc traseul de la Vama Veche direct catre Balcic – 65 km.

Hoteluri
Cu o populatie de 12.000 locuitori, Balcicul are numeroase hoteluri, pensiuni, bungalowuri sau apartamente. Se gasesc locuri de cazare pentru toate gusturile si buzunarele.
Noi am optat pentru un hotel de 4 stele situat in imediata apropiere a Castelului din Balcic, pentru care am platit 150 de lei pentru o camera dubla cu mic dejun. In plin sezon estival, cu siguranta, pretul este mai ridicat.
White Rock Castle Suite Hotel & SPA este o foarte buna alegere, daca decideti sa va petreceti vacanta la Balcic.


Restaurante
Daca vara se gasesc numeroase restaurante, terase si alte localuri, iarna sunt deschide numai cateva. De la receptia hotelului ne-au recomandat Restaurantul Veroni. Este un local placut, destul de linistit, unde se mananca foarte bine. Atentie insa la portii: sunt imense.

Balcicul de ieri si de azi
Balcicul a fost creat acum aproximativ 2.600 de ani, fiind un succesor al localitatii trace Kruni si al orasului grecesc antic Dionissopolis. Este construit pe mai multe terase de piatra, pe Coasta de Argint a Bulgariei. Situat in Dobrogea de Sud, Balcicul a apartinut in timp cand unei tari, cand alteia, in functie de cum se trasau granitele Balcanilor.
Toti cei care au trecut pe aici si-au lasat amprenta: de la turci a ramas moscheea ce îşi proiectează minaretul pe stâncile albe, de la greci ramasiţele unei vechi colonii, Dionysopolis, iar de la romani Castelul Reginei Maria cu superbele gradini ce au fost transformate in Gradina Botanica de catre bulgari si care este administrata in prezent de Universitatea din Sofia.
Despre Balcic am scris si in articolul “Castelul de la Balcic”.


La pas prin oras
Calatoria la Balcic n-a fost ceva planificat. A fost nevoie sa ajungem acolo pentru o conferinta si cum drumul este destul de lung, a trebuit sa stam doua nopti. Asa ca, in timpul liber, am plecat sa colindam prin oras.
E un oras mic cu majoritatea strazilor inguste si in panta, cu casele asezate pe terase de piatra. Din loc in loc se vede cate o statuie a unui erou, poet sau alta personalitate importanta a Bulgariei.
Se mai pastreaza si unele dintre vechile fantani ale orasului.
In Balcic sunt 4 biserici ortodoxe: Biserica Sf. Nikola (Nicolae), Biserica Sf. Georgi (Gheorghe), Biserica Sf. Petka (Paraschieva), Biserica greceasca Sf. Elena (folosita si pentru concerte de opera) si o moschee turceasca.

Moscheea Turgud Reis din Balcic a fost construita in secolul 19, in apropiere de port. Moscheea este relativ mica si nu se distinge prin arhitectura deosebita. Potrivit legendei templului musulman, se crede ca mormantul capitanului Turgud se afla in curtea moscheei.

Daca vreti sa aflati mai multe despre istoria acestor locuri, puteti vizita Museul de Istorie, aflat in apropierea Primariei. Imediat langa se gaseste Muzeul de Etnografie. Din pacate n-am avut prea mult timp sa le vizitam.
La un moment dat am vazut un indicator catre „Templul lui Cybele” si am vrut sa-l vedem. Cred ca se lucreaza la restaurarea si conservarea lui pentru ca locul era ingradit cu un gard de sarma. Se zaresc unele portiuni din templu printre stalpii de lemn care sustin acoperisul.
Am aflat informatii despre templu de pe panoul informativ din apropiere. Este singurul templu dedicat zeitei Cybele descoperit pana in prezent in partea estica a Peninsulei Balcanice si unicul din patrimoniul cultural al Bulgariei. Templul lui Cybele a fost ridicat in secolele 4-3 i.Hr si a functionat pana in secolul 4 d.Hr., cand a fost distrus in urma unui cutremur sau a unei alunecari de teren.
In apropierea portului se gaseste Moara Veche, transformata acum in Centru de cultural si de informatii, printr-un proiect cu fonduri europene. Moara, construita in 1909 de Asociatia Industriasilor Anonimi, avea la vremea respectiva cele mai moderne echipamente din toata Peninsula Balcanica. A functionat doar 6 ani, deoarece in 1916 a suferit importante distrugeri din cauza Marinei rusesti. In timp a indeplinit mai multe functionalitati.
In urma renovarii, la parter a fost deschis un Centru de Informare Turistica. Etajele superioare adapostesc expozitii precum „Drumul graului”, „Rute culturale si semne peste timp”. La ultimul etaj, practic podul fostei morii, a fost amenajat ca sala de conferinte.
Impresionant este modul in care a fost renovata vechea Melnitsa. Zidurile, din loc in loc, sunt decupate pentru a se vedea vechea structura, iar in pod s-au pastrat barnele initiale de lemn. Exteriorul este aproape neschimbat, doar interiorul este complet modernizat si refacut in conformitate cu noile necesitati.

Melnitsa domina zona. In apropiere, sunt cateva gherete de pescari unde vand peste proaspat, dar si mancare pescareasca. Printre barci, se plimba pescarusii si lebedele.

De incheiere
Daca va doriti un concediu linistit la malul marii, Balcicul este un astfel de loc. Daca, insa, vreti agitatie si nebunie, nu este potrivit. Este, mai degraba, o destinatie de weekend... Un loc unde sa te plimbi, sa vizitezi, sa te relaxezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu