Ei bine, din regiunea Moldovei am inceput cu vinurile din zona Odobesti, de la Crama Senator Wine si am testat o Feteasca Regala, o Feteasca Neagra si o Babeasca Neagra, trei vinuri obtinute din soiuri romanesti. Si asa i-am "cunoscut" pe cativa domnitori: Stefan cel Mare si Cuza Voda.
De la somelierul Narcis Neagoe am aflat si povestea a doua soiuri romanesti de vin...
Legenda spune ca Stefan cel
Mare a dat numele celor doua soiuri de vin, Feteasca Neagra si Babeasca Neagra. Se
spune ca intorcandu-se infometat si insetat dupa o batalie, s-a oprit intr-un
sat si a cerut ceva de mancare si de bautura. O tanara fata i-a adus un vin
rosu si bun, iar o femeie in varsta i-a adus un vin rosu cu un gust minunat.
Pentru ca vinurile n-aveau nume, Stefan cel Mare le-a numit Feteasca Neagra si
Babeasca Neagra.
Babeasca Neagra este unul dintre soiurile de vin indragite de hatmanul Nicoara, a lui Stefan cel Mare. Acest vin impresioneaza prin opulenta cromatica foarte rar intalnita la acest soi.
Este un vin complex care imbina notele vegetale cu cele de visine si cirese
amare, insotite de note discrete de condimente si cafea. In plus, eu am simtit si un miros de vanilie. Poate si pentru ca este un vin maturat in butoaie de stejar timp de 12 luni.
Alin Santimbrean, de la dictionarculinar.ro, l-a asociat foarte bine cu Grana Padano si piper mozaic.
De la degustarea nu putea sa lipseasca "rubinul vinurilor romanesti", Feteasca neagra. Este un vin cu corp mediu, cu arome
de prune,visina coapta si condimente, urmate de nuante de fructe de padure.
Asocierea cu cascavalul Sofia de la Delaco nu a fost foarte potrivita.Textura ferma si semitare, gustul usor sărat, iar aroma fină,
de lapte, face ca acest cascaval sa se asocieze mai bine cu un vin alb.
Fiecare dintre cele doua sunt foarte bune luate separat, dar impreuna nu se sustin reciproc.
Legenda spune că brânza a fost
descoperită întâmplător de un arab nomad. Trebuind să plece în grabă prin desert
si-a luat cu el laptele proaspăt muls al unei oi. Neavând alt recipient a
folosit stomacul unui miel sacrificat de curând.
După câteva ore de călărit prin
soarele desertului s-a oprit să-si astâmpere setea. Între timp, sub influenta
căldurii, a miscării cauzate de galopul calului si a enzimelor din stomacul
mielului, laptele se transformase în zer si cas. Arabul nostru nu s-a complicat
prea mult cu detaliile tehnice. A băut zerul si a mâncat casul.
Dincolo de legendă, brânza a fost descoperită
mai mult sau mai putin întâmplător de neamurile de păstori.
Una dintre favoritele mele este Brie-Ile de France. Denumită după provincia cu acelasi nume, brie este considerate regina brânzeturilor frantuzesti.
Se spune că Charlemagne s-a îndrăgostit iremediabil de această brânză atunci
când a gustat-o în secolul 8 la o mănăstire. Exemplul regelui a fost urmat de
nobili si apoi de popor si asa brânza brie a devenit preferata francezilor.
Brie are o textura moale, matasoasa si un gust usor sarat. Aroma este fructata, dar pe masura ce se matureaza, aroma se intensifica ajungand la cea de nuca.
Asocierea acesteia cu Feteasca regala "Stefan cel Mare" a fost foarte reusita. Vinul are un miros de lamaita, arome de citrice si piersici si un gust de samburi de migdale. Aceasta combinatie m-a cucerit imediat.
Nu uitati: Vinul se impartaseste, nu se bea singur. Oricat ar fi vinul de bun, daca nu se bea intr-o companie placuta si intr-un loc frumos, nu are acelasi farmec.
Noi am fost norocosi pentru ca la Hotelul Rexton, atmosfera este placuta, gazdele primitoare, iar despre companie ce sa mai vorbesc?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu