La sfarsitul lunii iunie, ca de obicei, blogerii olteni aveau o intalnire Branzeturi cum se... cuVin, la Restaurantul Mignon. Imi parea rau ca nu pot sa particip, mai ales ca se anunta o degustare interesanta. Daniel Botea ne spusese ca vine chiar proprietarul cramei, un tip nonconformist, dar pasionat de ceea ce face... un profesionist. Ca este asa m-am convins la fata locului... adica la el la crama.
In ultima zi a lui mai, pasii m-au purtat prin Dobrogea insorita si am ajuns intrunul dintre multele locuri incarcate de o istorie milenara: la Istria. Asa se numeste comuna unde se afla cea mai veche cetate de pe teritoriul Romaniei: HISTRIA. Nu departe, in comuna Cogealac se gaseste o alta cetate greco-romana: Ulmetum. Si chiar la intrarea in comuna se gaseste crama Histria. Credeti ca puteam rata ocazia de degusta chiar acolo vinurile dobrogene?
Ne-a intampinat chiar proprietarul, Paul Fulea, care ne-a poftit cu mare drag sa-i vizitam crama. Oricat ar fi de frumoase degustarile organizate in diferite locuri, restaurante, cluburi sau terase, nimic nu se compara cu una direct la crama.
Am gustat vinul direct din butoi.... adica am pus vin in pahare direct din butoi :) Si... la gura butoiului, Paul Fulea a inceput sa ne spuna povestea vinurilor pe care le face... rosii, albe, roze...
"Povestea care incepe inca din zilele in care zidurile cetatii Histria
rasunau de cantec si veselie, de versuri mestesugite si licori magice,
toate inchinate zeului Dionysos.
Povestea nu incepe cu noi. Incepe
cu o bucata de pamant, cu raze de soare si valurile marii, cu maini
batatorite de truda, de vreme rea sau buna, de vant sau ploaie. Noi doar
o continuam. Adaugam fila cu fila, bob cu bob, picatura cu picatura."
Acolo totul este o poveste... locurile, podgoria, vinurile: MIRACHI si AMMOS. Suna atat de frumos si misterios. Mirachi inseamna "dorinta" in aromana, "lucru facut cu suflet" in greaca si in turca "lucru bine facut". Iar Ammos in greaca inseamna "nisip". Ce alte cuvinte puteau fi mai nimerite?!
Vinurile de la Histria sunt tinere, dar facute cu suflet, cu pasiune si cu multa greutate. Desi ati crede ca acel loc scaldat de razele soarelui, mangaiat de briza marii si sarutat de marea cea mare este cel mai bun pentru cultivarea vitei de vie, nu e chiar asa. Intr-adevar, terrroirul calcaros al zonei da o nota distincta vinurilor, mai ales soiurilor rosii, dar pentru a le obtine, e nevoie de multa munca. Pentru a asigura apa necesara vitei de vie, s-au forat zeci de puturi prin terenul calcaros.
Podgoria se afla la doar doi kilometri de crama, pe drumul E87 ce leaga Constanta de Tulcea. Cand privesti in zare se vede Lacul Sinoe si, undeva alaturi, cetatea Histria.
Podgoria este impartita pe soiuri. O parte dintre vitele de vie au 40 de ani. Totul e ingrijit cu migala, cu atentie. Cred ca daca via ar putea vorbi, ar spune atatea povesti...
Dupa ce-am vizitat si podgoria, parca vinul a capatat un alt inteles... L-am vazut cu ochii mintii in fiecare etapa prin care trece...
Primul storcator folosit in crama |
Sticlele asteapta sa fie etichetate |
In timp ce degustam vinurile, incercam sa le asociez cu branzeturi sau mirodenii. Fiecare are ceva aparte. Dar, dintre toate am ales Mirachi Feteasca neagra Rose. Aromele de fructe rosii de padure si capsuni, prospetimea lui m-au dus cu gandul la o asociere cu branza Brie au Bleu-Ile de France si la niste capsuni sau cirese mari de iunie.
Feteasca neagra Rose - briza
Brie au Bleau - mangaiere
asociere - desfatare
Feteasca neagra Rose - briza
Brie au Bleau - mangaiere
asociere - desfatare
Foto: Daniel Botea |
Crama Histria este o noua fila in vechile povesti...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu