duminică, 5 noiembrie 2017

Poveste moldoveana de la Cotnari

Cand vorbesti despre vinurile din Moldova, spui neaparat Grasa de Cotnari sau Busuioaca de Bohotin. Orice novice in ale vinului cunoaste aceste doua branduri. Si mai stie ca Moldova este renumita pentru vinurile albe.
Dar in Moldova exista si vinuri rosii de buna calitate, poate nu la fel de multe ca cele albe, dar merita incercate. Am avut ocazia recent sa testez aceste vinuri si am fost placut impresionata.
Banuiti probabil ca a fost vorba despre un nou eveniment "Branzeturi cum se cuVin", organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro. De data aceasta gazda a fost Restaurantul Excelsior.
Furnizorul traditional de branzeturi Delaco, ne-a rasfatat cu doua noi sortimente: Irish Ceddar si Gouda, care au facut pereche foarte buna cu vinurile de la Domeniile Cotnari: Busuioaca de Bohotin, respectiv Feteasca Neagra, oferite de Casa de Vinuri Cotnari.
Seara am inceput-o cu o serie de 4 Colocvii... nu ca la facultate, ci ca la Cotnari:
"Gama Colocviu redefineşte puritatea şi gustul nobil, specific soiurilor româneşti.
Aceste vinuri sunt o adevarată dovadă de inovare, un viu grai al armoniei existente între strugurii atent selectaţi din cele mai bune parcele ale podgoriei Cotnari şi viziunea oenologului orientată spre modernism, oglindite sub semnătura Casei de Vinuri Cotnari."
  • Colocviu la Viena - spumant alb brut natur - Francusa de Cotnari asortat bine cu Camembert de la FanBranza.
Este un spumant fermentat in sticla prin metoda traditionala, obtinut din Francusa de Cotnari.
  •  Colocviu la Moscova - alb sec - Grasa de Cotnari, combinata foarte bine cu Brie au Bleu si crackers.
Dintre branzeturi, de departe, preferata mea este Brie au Bleu, o branza Brie cu mucegai albastru, pe care o savurezi cu placere datorita texturii fine, matasoase, aromelor fructate cu tenta usoara de nuca si fara un miros puternic.
Combinatia cu Grasa de Cotnari si covrigei m-a cucerit. Despre vin nu cred ca e nevoie sa va spun prea multe. Grasa este cunoscuta de pe vremea lui Stefan cel Mare, cel care bea in cupe de argint licoarea aurie.
  • Colocviu la Roma - alb sec - Tamaioasa Romaneasca, combinata cu Cascaval Sofia si covrigei
Ramanand tot in zona vinurilor albe, a urmat o Tamaioasa Romaneasca din gama Colocvii. M-am intrebat de ce "la Roma" si am aflat motivul: "Pe vremuri, aurul lichid produs din Tamaioasa Romanesca era folosit ca moneda de schimb. La Roma, vinul se turna atent in cupe de aur si era servit imparatilor". 
Combinatia n-a fost cea mai reusita (dupa gustul meu), dar vinul este excelent. Daniel Botea m-a surprins in timp ce testam Tamaioasa.
  • Colocviu la Paris - rose sec - Busuioaca de Bohotin cu Maasdam si mere.
Casa de Vinuri Cotnari are doua crame: Crama Vladoianu si Crama Axinte. Ultima dintre ele - o crama de pe la 1933, ce a apartinut unui fost prefect de Iasi, Ioan Axinte - este destinata vinurilor roze si spumante. Aici gasim Busuioaca de Bohotin roze sec sau demisec.
Colocviu la Paris se potriveste foarte bine cu expresia frantuzeasca "la vie en rose".
Imi amintesc Busuioaca de Bohotin pe care o beam cu colegii in timpul facultatii si despre care baietii spuneau ca "e vin de fete". Ei bine, vinul de la Casa de Vinuri Cotnari nu e deloc asa, fie ca e din gama Colocvii, fie din Domenii.
  • Domenii Cotnari - rose demisec - Busuioaca de Bohotin, combinta cu Irish Cheddar si struguri
Desi obtinute din acelasi soi, cele doua vinuri rose sunt diferite datorita maiestriei oenologului. In timp ce Colocviu la Paris are arome de lychee, grapefruit roz, busuioc si flori de soc, Busuioaca de Bohotin din gama Domenii are arome de capsune si fragute.
  • Domenii Cotnari - rosu sec - Feteasca Neagra, asortata cu Gouda si nuci.
Seara nu se putea incheia fara un vin rosu. Cei de la Cotnari au decis sa ne incante cu o Feteasca Neagra.
Desi combinatia de Busuioaca si cedar a fost interesanta, ultima a fost si mai reusita:
Feteasca Neagra, asortata cu Gouda si nuci.
Feteasca Neagra are o anumita tipicitate, ii trebuie o branza mai usoara. De aceea,
Gouda – Delaco D’Exceptie i se potriveste foarte bine. Iar taninul din nuci ii accentueaza foarte bine gustul. Cu siguranta voi mai savura aceasta combinatie.

Gouda este o branza grasa obtinuta din lapte de vaca si care se gaseste in cinci variante de maturare, pastrata in coaja de ceara. In functie de vechime, culoarea "ambalajului" este diferita.
Feteasca Neagra este un soi autentic, cu o culoare de roz antic si usoare nuante rubinii. Recoltat manual si ales bob cu bob, acest vin defineste perfect Feteasca Neagra de Moldova.
Foto: Daniel Botea
Vinurile de la Cotnari au creat buna dispozitie si ne-au oferit o seara frumoasa de octombrie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu