duminică, 13 noiembrie 2016

Vinul rosu... mereu surprinzator

A mai trecut un an si iata ca ma reintorc la subiectul primului articol de pe blog... o degustare Branzeturi cum se… cuVin organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro... si... aceleasi branduri Crama Oprisor si Delaco.
De atunci, am mai capatat experienta si noi, degustatorii, dar si "specialistii-prezentatori"... sau poate de data aceasta s-au dezlegat mai mult limbile. Poate si frumoasa locatie a contribuit cu ceva... Crama Restaurantului Marmara a fost tocmai potrivita pentru un astfel de eveniment. La aceasta degustare am fost mai guralivi, am cerut mai multe explicatii, am povestit mai mult... Nu gresesc daca spun ca toti s-au simtit excelent.
 
La fiecare astfel de degustare vine momentul in care trebuie sa alegi combinatia preferata. Toate vinurile si branzeturile au ceva aparte si sunt alese pentru diferite motive... Se spune ca vinul se bea cu "ochii, nasul si gura". E valabil si pentru branza. Cand facem alegerea, fiecare dintre noi ne identificam cu ceva... un gust, un miros, un sentiment.

Photo: Yuki Arashi
 Si acum, ca si atunci (12 noiembrie 2015), am ales vinul rosu. De data aceasta, un alt vin, poate si datorita combinatiei cu branza: La Cetate Cabernet Sauvignon si Emmentaler, asezonate cu nuci. 
De la Delaco si Fan Branza imi plac toate tipurile de branzeturi, fie ca sunt de textura moale sau tare, ca sunt mai dulci sau mai sarate, cu mucegai nobil sau nu. Am ales acum Emmentaler poate si pentru ca nucile i-au intarit si mai mult aroma. Evident ca asocierea cu Cabernetul Sauvignon l-a pus si mai mult in valoare. Poate parea ciudat daca va spun ca Emmentaler imi aminteste de copilarie, de desenele cu Tom si Jerry si de toamna.
Vinul rosu, desi atat de vechi (se spune ca este printre cele mai vechi bauturi din lume), este mereu suprinzator. Iar La Cetate Cabernet Sauvignon nu poate fi trecut cu vederea. Este regele neincoronat al Cramei Oprisor. De la culoarea "rosu coacaza", pana la mirosul de cafea si fructe negre, la gustul puternic si persistent, totul te cucereste la acest vin extraordinar. Nu este un vin pe care il bei oricand si oricum, trebuie sa-l savurezi pe indelete, alaturi de o mancare buna si o companie placuta.
Photo: Yuki Arashi
Daca ar fi sa sintetizez intr-un singur cuvant senzatia creeata, as spune:
vin = inaltator
branza = copilarie
combinatia vin-branza = toamna
Va provoc si pe voi, cititorii, sa incercati aceasta combinatie si sa-mi spuneti ce senzatii, sentimente va trezeste.

Un comentariu:

  1. Ai noroc(,)ca ai reusit sa-ti alegi un favorit, La Cetate Cabernet Sauvignon mi-a placut si mie dar sincera sa fiu mi-au placut toate, si mi-a fost greu sa aleg un favorit.
    Dar sunt de acord cu tine ca acest vin rosu a fost 'cel mai cel mai' dintre cele prezentate.

    Apropos, am vazut ca ti-au placut cateva din fotografiile mele destul de mult si le-ai folosit in articolul tau, te-as ruga (daca se poate) fie adaugi un link catre pagina mea de fb prin imaginile folosite, fie sa mentionezi un disclaimer sub poze in paranteza.
    Ma bucura faptul ca ti-au placut imaginile si ca le-ai folosit.

    RăspundețiȘtergere